vrijdag 11 augustus 2017

What we did last summer in AntwerpWie me volgt op Instagram had misschien al gemerkt dat wij vaak, zacht uitgedrukt, in Antwerpen vertoeven. Ik kan het niet omschrijven maar het voelt als thuiskomen. Het werkt ontspannend rond te kuieren door de straten en ja dat mag ook gerust op zondag als er geen winkels open zijn.

Al enkele keren kreeg ik de vraag eens een blog te schrijven met mijn favoriete plekken in deze fantastische stad ...

We starten bij enkele bezienswaardigheden. Deze zijn voor ons meestal op maat van de kinderen, aangezien we hen er ook graag bij hebben en zij onze liefde voor Antwerpen volledig delen.
 • Het MAS: daar was je zelf vast ook wel opgekomen, maar toch kunnen wij het niet laten regelmatig even bovenop het dak te gaan en te genieten van het mooie uitzicht. Wist je dat je elke donderdagavond tijdens de zomervakantie gratis naar de kijkavonden van de Volkssterrenwacht kan komen? Uiteraard enkel en alleen als het weer dit toelaat. Check daarom regelmatig even deze site. Onze kinderen vonden het echt de moeite Jupiter en andere planeten van dichtbij te kunnen zien. Bovendien kan je overdag aan de balie ook een gratis zoektocht voor kinderen aanvragen.
 • De voetgangerstunnel: op zondag parkeren wij onze auto al eens op linkeroever en mogen de kinderen de voetgangerstunnel helemaal door met hun steps. Dolle pret. Het tunnelzicht en de roltrappen leveren bovendien prachtige foto's op.
 • De Kathedraal: mooi om langs buiten te bewonderen maar indien mogelijk ook zeker de moeite om de toren helemaal tot boven te beklimmen. Het zijn wel wat calorietjes dat je hieraan kwijt bent maar het is wel een unieke belevenis. Deze uitstap maakte ik met onze dochter die toen 8 was. Smeer die billen maar al in! Voor de Kathedraal kan je ook het beeld van Nello en Patrasche bezichtigen.
 • De markten: op zaterdag laten we ons al snel eens verleiden door de heerlijke geuren en smaken op de vreemdelingenmarkt die je kan vinden aan de Stadsschouwburg. Op zondag vindt hier dan weer de vogeltjesmarkt plaats. 
 • De stadsfeestzaal: het brengt voor mij persoonlijk wel wat herinneringen aan mijn jeugd naar boven. Hier vierden we elk jaar opnieuw het heuse carnavalbal. Toen en nu nog steeds onder de indruk van dit mooie gebouw.
 • Het station: naast het prachtige gebouw blijft het treingebeuren voor kinderen toch wel erg fascinerend. Een leuke plus is ook het reuzenrad dat tijdens de zomermaanden buiten staat voor het station en de Zoo die hieraan grenst.
 • Bourlaschouwburg: je kan hier in de foyer iets drinken of ook brunchen. Misschien niet mega spectaculair maar het is gewoon een klassieker om te doen.
Uiteraard is dit maar een peulenschil van wat er allemaal te bezichtigen is in Antwerpen. Ik haal enkel de voor ons leukste uitstapjes aan.

Enkele leuke adresjes voor een hapje en een drankje:
 • Ontbijten bij Kloonies in de Kloosterstraat is een aanrader. We zijn hier intussen al enkele keren geweest met en zonder kinderen en het was steeds tot in de puntjes gesoigneerd. Voor de langslapers geen probleem, je kan hier ook gewoon lunchen. Een leuke plus is dat je zowel vooraan met het zicht op de straat op het terras kan vertoeven als achteraan.
 • Voor koffie, thee, pralines en Antwerpse handjes ben je bij Sofie Sucrée aan het juiste adres. Bij mooi weer kan je vanop het terras genieten van het zicht op de Kathedraal. Bij slecht weer wordt je binnen door gezelligheid omarmd. 
 • Bij Mercado op de Groenplaats wordt je overrompeld door allerlei lekkers. Hier vind je food- en drinkstandjes gaande van kaaskroketjes tot oesters tot bubbelwafels. Ja bubbelwafels. Een aanrader voor jong en oud. Naast erg fancy zijn ze ook nog eens o-v-e-r-heerlijk! 
 • Even nood aan een lekker glaasje Sangria? De Negen Vaten heeft een super gezellig terrasje waar je kan genieten van Sangria en een tapa'tje erbij.
 • Richting het Zuid vind je Plein Publiek, verscholen tussen leegstaande blokken. Als je er binnen komt geloof je je ogen niet, een serre op de binnenkoer en bovendien ook nog eens hip en trendy ingericht. Je kan hier terecht voor een drankje maar ook om te eten. Naast de serre is er ook nog een glijbaan verstopt. De ideale stop dus met kinderen.
 • Om je vingers bij af te likken. Bij Hoeked Doughnuts vind je de meest waanzinnige donuts. Geloof me, ik ben geen donutfan maar ik had hier gerust een stuk of 5 kunnen opeten. (Ik ben braaf bij eentje gebleven maar we gaan zeker nog terug).
 • Wij aten al erg lekker bij Umami, Balls & Glory, Frites Atelier, Ellis Burger, De Burgerij (aan het MAS heb je ook een binnenspeeltuin voor de kinderen), Tapa-bar, Pasta-Hippo-Vino, enz. enz. enz.

Tijdens de zomermaanden doen ze in Antwerpen nog een extra inspanning, zo vind je her en der pop-up zomerbars. Onze favoriete plaatsjes zijn onder andere:
 • De zomerbar aan de sloepenweg: hier kan je rustig kuieren in de hangmatten terwijl de kinderen in de boomhut of in het zand spelen. Ook kan je hier lekker en niet al te duur eten.
 • Naast de vele evenementen die in Bocadero georganiseerd worden kan je hier ook gewoon gezellig iets komen eten en drinken. De kinderen kunnen hier ook in het zand spelen al vind ik dit zelf iet minder ontspannend omdat ze makkelijk richting de Schelde kunnen.
 • Aan de Tavernierkaai kan je vanop de houten tribune genieten van een mooie zonsondergang tijdens de zomermaanden. Je kan hier tevens zelf de BBQ die aanwezig is aansteken. Van een romantische avond gesproken!
 • Park Spoor Noord is de ideale daguitstap. Een dagje terrassen, picknicken, barbecueën of waterpret. Het kan hier allemaal!  

Enkele straten in Antwerpen doen mijn hart een beetje sneller kloppen:
 • De Wijngaardstraat. Van een klein gezellig straatje gesproken. Vooral in de winter vind ik het erg gezellig hier even een ommetje te maken. De juwelier die o.a. onze trouwringen maakte heeft hier zijn atelier. 
 • Als we naar de markt gaan wandelen we steevast langs de Schuttershofstraat. Mooie winkels en etalages. Hou die portefeuille maar al vast.
 • Wijk De Wilde Zee is ook zo'n topper. Kleine autovrije straatjes met gezellige winkels. Als je de wijk uitwandelt via de Lombardevest kom je op je linkerkant een prachtige authentieke handschoenenwinkel tegen. 
 • De Kloosterstraat is ook op zondag een aanrader. Je vindt hier antiek-en interieurwinkels waar je al eens originele koopjes kan doen.

De reden waarom ik deze blogpost steeds uitstelde is me nu, tijdens het schrijven van deze blogpost, helemaal duidelijk geworden. Ik vind het moeilijk, heel erg moeilijk om een stad die ons elke keer opnieuw zo blijft fascineren in een paar punten samen te vatten. Ik hoop wel dat jullie aan de hand van deze tips eenzelfde indruk kunnen opdoen en ik hoor heel graag jullie favoriete adresjes (met en zonder kinderen).:-)

2 opmerkingen:

 1. Door steden dwalen is een heerlijke bezigheid en ook wij bezoeken met enige regelmaat Belgische steden. Antwerpen, Brugge, Gent en Brussel staan altijd wel op het lijstje en net zoals een bezoek aan de kust. Een aantal van je suggesties voor eten en drinken ga wij ook zeker een keer bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik woon in Antwerpen en kan alleen maar beamen dat het een prachtige stad is! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen